Steeds meer mensen streven ernaar financieel onafhankelijk te worden. Dit houdt in dat je de rest van je leven voldoende inkomen hebt om de kosten van levensonderhoud te betalen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van anderen. Je inkomstenbron(nen) worden dan ook wel een passief inkomen genoemd. Er zijn verschillende manieren waarop je financieel onafhankelijk kunt worden en een aantal zaken waar je op kunt letten bij het creëren van financiële vrijheid.

Stel doelen op

Allereerst is het van belang dat je goed voor ogen hebt waar je naartoe wilt. Wat wil je over een jaar bereikt hebben? En over 5 jaar? Hoe ga je ervoor zorgen dat je je doelen behaalt? Als je bijvoorbeeld start met aandelen kopen, is het goed om van tevoren te bepalen hoeveel je wilt gaan investeren. Stel vast hoeveel geld je iedere maand hiervoor apart gaat zetten, zodat je een goed overzicht hebt.

Geef minder uit dan je verdient

Om geld te kunnen sparen, is het essentieel dat je minder uitgeeft dan je verdient. Hierbij is het goed om maandelijks een bepaald percentage van je bruto inkomen apart te zetten, bijvoorbeeld 10%. Dit bedrag kun je dan eventueel gaan beleggen. 

Houd het overzicht

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent (en blijft) van je financiële situatie. Deze kan altijd veranderen, dus zorg dat je flexibel genoeg bent om hiermee om te kunnen gaan. Het kan nooit kwaad om advies in te winnen van experts en om je boekhouding uit te besteden. Daardoor kun je zelf aan de slag met andere zaken maar ben je er tegelijkertijd toch zeker van dat dit op de juiste manier gedaan wordt.

Manieren om financieel onafhankelijk te worden

Er zijn verschillende manieren om financiele onafhankelijkheid te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in aandelen of in huurwoningen, een bedrijf starten, of je inkomen op een andere manier verhogen, bijvoorbeeld door jezelf een vaardigheid aan te leren waar veel vraag naar is.