overbruggingskrediet

Op de beurs kun je investeerders vinden die jou geld willen lenen zodat je met een deel van jouw geld en hun uitgeleende geld een grotere positie kunt innemen. Dit kan je helpen om meer winst te behalen als je het goed aanpakt.

Ook geeft het meer risico tot hogere verliezen wanneer het de verkeerde kant uit slaat. Want als de grote positie die je hebt ingenomen daalt, zul je al het geleende geld terug moeten betalen met andere middelen. En dat zijn misschien middelen die je had gestoken in veilige aandelen of obligaties.

Desondanks is het interessant om meer te leren over een hefboom, want veel beleggers maken er gebruik van. Als het met zorg en voldoende kennis wordt toegepast, kan het een instrument zijn dat goed past in een beleggingsstrategie waar defensief wordt afgewisseld met offensief beleggen.

Hefboom

De betekenis van hefboomwerking in het beleggen is om een ​​transactie of investering te doen met geleend geld als je belangrijkste kapitaalinvestering. Financiële hefboomwerking is dus het lenen van een bedrag om te handelen in of te investeren in een effect of markt in de hoop winst te maken.

Bij het handelen in aandelen met hefboomwerking zou dit bijvoorbeeld betekenen dat je een positie opent bij een broker en het grootste deel van de waarde van de positie leent. Dit hangt wel af van de hefboomratio die deze broker jou bereid is te bieden.

Hoe werkt een hefboom?

Hefboomwerking werkt door gebruik te maken van een aanbetaling, ook wel marge genoemd, om je een grotere blootstelling aan een onderliggende waarde te geven.

In feite tel je een fractie van de volledige waarde van je transactie neer – en je broker leent je de rest. Hoewel je vooraf slechts een klein percentage van de volledige transactiewaarde betaalt, wordt je totale winst of verlies berekend op basis van de volledige positie omvang, niet op je marge bedrag. Je totale blootstelling ten opzichte van je marge staat bekend als de leverage ratio.

Stel dat je bijvoorbeeld 1000 aandelen van een bedrijf wilt kopen tegen een aandelenkoers van €10. Om een normale positie bij een broker te openen, moet je nu dus 1000 x €10 neerleggen om deze positie aan te nemen. Dit kan bij Saxo Bank, bezoek de website voor meer informatie over de aanschaf van aandelen. Laten we voor het gemak even administratieve kosten buiten beschouwing laten.

Als de koers nu met €2 stijgt zijn je 1000 aandelen nu elk €12 waard. Als je de positie weer sluit tegen die koers, heb je 1000 x €2 verdiend.

Had je dit gedaan met een hefboom, dan had je bijvoorbeeld slechts een vijfde van 1000 x €10 hoeven betalen. Slechts €2000. En zoals je ziet was de winst ook €2000. Een heel mooi resultaat dat je kunt laten zien bij de jaarlijkse bedrijfsadministratie.

Hoewel we als Nederlanders niet graag pronken, zal het lastig worden om dit succes voor je te houden. Je hebt immers zojuist je inleg verdubbeld.