Heb je weleens van Bitcoins gehoord? Zo ja, weet je ook wat het precies is? Het is een vorm van digitaal geld dat je ook digitaal bewaart. Je slaat het op in een digitale portemonnee en betaalt ook vanuit deze portemonnee, ook wel een wallet genoemd.

Niemand controleert Bitcoin. Ze worden niet geprint, zoals dollars en euro’s. Ze worden gemaakt door mensen die computers moeilijke wiskundige problemen laten oplossen. Dit proces wordt mining genoemd. Gebruikers kunnen (bijna geheel) anoniem transacties doen. Er bestaat dan ook veel ophef over het feit dat criminelen het gebruiken om geld wit te wassen.

Wat maakt Bitcoin anders dan bijvoorbeeld de Euro?

Bitcoin is een peer-to-peer elektronisch betaalsysteem. Betalingen kunnen tussen twee partijen ontstaan zonder dat daarvoor een financiële institutie benodigd is. Met andere woorden: Bitcoin maakt het mogelijk digitale transacties te doen zonder een ‘vertrouwde tussenpersoon’.

Waar normaal de banken de legitimiteit van de transacties verifiëren, wordt dit nu gedaan door de gebruikers zelf. Voor veel mensen is dit na de economische crisis een geruststelling.
In plaats van dat ik je een munt zoals de dollar of de euro geef, geef ik je nu een string tekst. Hier zitten cijfers, hoofdletters en kleine letters in.

Wanneer je geld wilt overmaken tussen verschillende banken dan duurt het een dag. In het weekend duurt dit zelfs langer en voor internationale overboekingen nog langer.  Bij Bitcoin wordt het direct verzonden en maakt de locatie van de ontvanger niet uit. Het is net zo gemakkelijk als het versturen van een e-mail. Men zegt dan ook dat Bitcoin voor banken hetzelfde is als wat e-mail voor de postkantoren was.

Bron: https://bitvavo.com/bitcoin