Laatst kwam ik in aanraking met American factoring. Aangezien ik hier erg over te spreken ben, vertel ik hier graag meer over.
Wat is American factoring?
Bij American factoring koopt een factormaatschappij het recht om jouw factuur te vorderen. De prijs van die factuur is het te vorderen bedrag, verminderd met een factorfee. Concreet betekent dit dat jij jouw factuur doorstuurt naar de factormaatschappij. Die gaat direct over tot betaling van deze factuur en stuurt jouw eigen factuur door naar jouw klant. De klant betaalt vervolgens aan de factormaatschappij. Jij betaalt een percentage van jouw factuur aan de factormaatschappij. Deze wordt ingehouden op de betaling van jouw factuur.
Finqle als factormaatschappij
Ik maak zelf gebruik van American factoring van Finqle. Als ik mijn klus heb opgeleverd, stel ik mijn factuur op. Alleen stuur ik deze niet naar mijn opdrachtgever maar naar Finqle. Binnen 24 uur wordt mijn factuur door Finqle betaald. Hierbij wordt een percentage van het factuurbedrag in mindering gebracht. Vervolgens stuurt Finqle mijn factuur door naar mijn klant. De klant betaalt vervolgens aan Finqle. Voor mij betekent dit dat ik veel sneller betaald krijg voor mijn werkzaamheden. Ik hoef geen rekening te houden met betalingstermijnen. Geen debiteurenbeheer en geen risico’s. Ik ben dus erg blij dat ik overgegaan ben op American factoring.
De voordelen
Het voordeel van Finqle is daarnaast dat zij een overzichtelijk verdienmodel hebben. Je betaalt alleen een percentage van je factuur. Geen abonnementskosten of andere vaste kosten. Hierdoor is deze manier van facturatie ook voor zelfstandigen goed te doen. Immers, als je weinig factureert, betaal je ook weinig aan Finqle. De hoogte van het percentage, de factorfee, is afhankelijk van de betalingstermijn van jouw debiteur. Hoe langer deze termijn is, hoe hoger het percentage. Overigens worden er nog wel bepaalde eisen gesteld aan jouw type klant. Deze eisen kun je op de website van Finqle lezen.