Wanneer je de premie van een verzekering vergeet te betalen ben je niet gelijk een wanbetaler. Maar als je structureel niet betaalt wordt het wel een ander verhaal. Als je betalingsherinneringen negeert en aanmaningen direct in de prullenmand gooit, wordt je autoverzekering per direct stopgezet en opgezegd. Je hebt dan wel een probleem. Helemaal als je tot de ontdekking komt dat je geen nieuwe verzekering mee kunt afsluiten. In onze blog vertellen we dan ook wat de gevolgen voor je autoverzekering zijn wanneer je als wanbetaler in de database staat.

Wanneer ben je een wanbetaler?

Zoals beschreven kun je best de premie een keer vergeten te betalen. Of je hebt een dure maand achter de rug en even de gelden niet om de premie op tijd te voldoen. Het overkomt ons allemaal en dan is er ook geen reden tot paniek. Je krijgt netjes een betalingsherinnering en je kunt natuurlijk ook het initiatief nemen en contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij om het verhaal uit te leggen. Er zijn maar weinig maatschappijen die geen begrip voor de situatie tonen. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je niets laat horen en welke herinnering negeert. Dan kom je in de database te staan!

Per direct geen verzekering meer

Als de premies niet zijn betaald en je staat in de database als wanbetaler, heb je ook geen autoverzekering meer. Sterker nog, je kunt ook geen autoverzekering meer afsluiten! Terwijl je wel verplicht bent om jezelf te verzekeren als je aan het verkeer wilt deelnemen. Na ongeveer 50 dagen kom je in de database te staan. De CIS-databank is voor iedere maatschappij toegankelijk en wordt geraadpleegd wanneer iemand een verzekering afsluit. Wanneer je in het systeem staat zul je ongetwijfeld geweigerd worden.

Registratie CIS-databank

De Stichting CIS regelt en beheert de registraties van wanbetalers. Een maatschappij geeft jouw gegevens door wanneer betalingen uitblijven en de verzekering is opgezegd. Op dat moment kan iedere verzekeraar zien dat jij je niet netjes aan de betalingen houdt en dat je iedere herinnering hebt genegeerd. Dan heb je dus een groot probleem! Want geen enkele verzekeringsmaatschappij wil jouw aanvraag nog goedkeuren. Je moet dan ook uitwijken naar een verzekeraar die een de Vereende verzekering aanbiedt.

De oplossing voor de wanbetaler

Een wanbetaler moet in de regel uitwijken naar een verzekeraar die een de Vereende verzekering aanbiedt. Deze verzekeringsmaatschappij kijkt minder kritisch naar jouw geschiedenis. Schadegevallen, rijontzegging en achterstallige betalingen spelen eigenlijk geen rol bij het goedkeuren van een de Vereende verzekering. Dat is een groot pluspunt voor chauffeurs die hiermee te maken hebben gehad. Met de kanttekening dat je voor deze verzekering een veel hogere premie moet betalen en dat er andere voorwaarden gelden. Vaak moet je de premie meerdere maanden vooruit betalen en in de regel betaal je ook een flinke borgsom. Die wel weer wordt teruggestort wanneer je de rekening netjes betaalt en wanneer je de verzekering hebt opgezegd.