financiele-meesters-logo

Vaak zien mensen een hypotheek als een standaard onderdeel van je woonlasten, maar wist je dat het mogelijk is om hier juist op te besparen met het juiste Hypotheekadvies? Je kunt namelijk je hypotheek oversluiten. Dit kan het wonen in je droomhuis dan een stuk goedkoper maken. Zeker nu de hypotheekrente historisch laag is, is een  hypotheek oversluiten erg aantrekkelijk. Wel moet je bij het oversluiten van je hypotheeklening rekening houden met de rentevaste periode van de lening. Je zult namelijk te maken krijgen met een boeterente als je de hypotheek voor het verstrijken van deze periode gaat oversluiten. Ook is het mogelijk dat je hypotheek oversluiten toch niet zo voordelig is voor jou. Omdat bijvoorbeeld de kosten niet opwegen tegen het rentevoordeel of omdat je hypotheek tevens gekoppeld is aan de spaarrente. Ook dit vertellen ze je gewoon. Je bent dus echt verzekerd van levensbestendig hypotheekadvies. 

Wel of niet oversluiten?

Een hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder betekent dat je een volledig nieuwe hypotheek afsluit. Hierbij krijg je dan ook te maken met nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente. Met de nieuw afgesloten hypotheek los je bijvoorbeeld de schuld van de oude hypotheek af. Neem je hypotheekadvies van financiele meesters zetten ze alles voor je op een rijtje. 

Voordelen van oversluiten zijn:

  • De rente staat voor een langere tijd vast, hierdoor riskeer je geen hoge rentebetaling.
  • Je gaat een lagere hypotheekrente betalen.
  • Je krijgt de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen voor een verbouwing door middel van een bouwdepot. 

Nadelen van oversluiten zijn: Bij oversluiten tijdens de rentevaste periode moet je een boeterente betalen aan je huidige hypotheekverstrekker. Ook worden er een aantal kosten gemaakt voor het aangaan van een nieuwe hypotheeklening.

  • Je zit weer opnieuw vast aan een nieuw contract met een rentevaste periode
  • Kosten die je maakt bij het oversluiten
  • Een lagere hypotheekrente betekent ook dat je minder belastingvoordeel geniet