Wat voor hypotheek moet ik kiezen? Voor welke hypotheekverstrekker moet ik gaan? Als je voor de eerste keer een hypotheek wilt afsluiten, kom je erachter dat er meerdere mogelijkheden zijn. Zo kun je kiezen tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek, maar je kunt ook voor een andere aflossingsvorm gaan. Hiernaast is het mogelijk om deze twee hypotheekvormen met elkaar te combineren. In dit artikel helpen we je op weg en leggen we je uit wat de verschillen tussen de diverse hypotheken zijn. Hiernaast laten we je zien hoe je een keuze kunt maken uit de verschillende hypotheekverstrekkers.

Annuïtaire versus lineaire hypotheek

Als starter heb je de keuze tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek. Alleen zo heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat uit rente en aflossing bestaat. Elke maand los je wat af dus daalt de rente. Het aflossingsdeel binnen het vaste maandbedrag wordt hierdoor steeds hoger. 

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Hierdoor daalt de hypotheekschuld sneller en betaal je over de gehele looptijd minder rente. De aflossing aan het begin van de looptijd is echter wel een stuk hoger dan bij een annuïtaire hypotheek. Veel starters kiezen dus uiteindelijk voor een annuïteitenhypotheek.

Financieel advies inwinnen bij een hypotheekadviseur

Het is mogelijk om zelf een hypotheek aan te vragen maar het kan ook verstandig zijn om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Hij of zij is gespecialiseerd in hypotheken en zorgt ervoor dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet bij de hypotheekaanvraag. Een hypotheekadviseur weet precies waar hij op moet letten bij het aanvragen van een hypotheek. Verder kan hij de hypotheekverstrekkers voor je vergelijken. Maar hij kan je ook adviseren over bijvoorbeeld een benodigde woonverzekering. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt, en dat je niet te veel betaalt voor de nieuwe hypotheek.