De salarisadministratie is niet de meest sexy taak van je bedrijf. Toch is het wel heel belangrijk dat de uitbetaling van salarissen goed en op tijd gebeurt. Je houd zo je personeel tevreden en behoudt het financiële overzicht. Het is dus belangrijk om hiervoor een goed systeem te gebruiken. Zoals de software van AFAS. Naast software is het ook belangrijk om je zaken op orde te hebben. Met het volgende stappenplan verloopt jouw salarisadministratie voortaan vlekkeloos.

Breng alles in kaart

De eerste stap is altijd het in kaart brengen van alle processen rondom een bepaalde tak van je bedrijf. In dit geval dus de salarisadministratie. Alle deelprocessen moeten minutieus worden uitgezocht en in een overzicht worden gezet. Hoeveel mensen heb je eigenlijk in dienst? Welke salarisschalen worden er gebruikt? Waar bestaan de afdrachten uit? Pas als je dit alles duidelijk op een rij hebt kan je verder met het efficiënter maken van de salarissen. 

Maak gebruik van software

Stap twee is het digitaliseren van de processen. Met de juiste software kan dit heel eenvoudig. Het invoeren van alle gegevens kost in eerste instantie veel tijd, maar als alles eenmaal in het systeem zit zal de administratie voortaan grotendeels automatisch verlopen. Alle salarissen worden door middel van de software op tijd betaald. Er wordt meteen een duidelijk overzicht meegeleverd, waardoor je medewerkers precies zien waarop hun salaris gebaseerd is. 

Besteed de uitbetaling van salarissen uit

Je kan een goed softwarepakket aankopen en in huis halen. Een andere optie is het uitbesteden van de salarisadministratie aan een extern bedrijf. Je levert alle benodigde data aan en zij verwerken deze in hun systeem. Het is voortaan de verantwoordelijkheid van het externe bedrijf om de salarissen tijdig te betalen. Jij betaalt hen daar ten slotte voor. Het scheelt je een hoop administratieve rompslomp.