Wanneer je een auto in het Nederlandse verkeer wil brengen dien je er rekening mee te houden dat deze moet worden verzekerd. Ten minste dient er een zogenaamde WA-verzekering voor te worden afgesloten. Heel wat mensen die overgaan tot het kopen van een boot denken dat daarvoor dezelfde regel geldt. Dat is echter niet correct. Het verzekeren van een boot is in Nederland dan ook niet wettelijk verplicht. Dat er geen wettelijke verplichting voor geldt betekent evenwel niet dat je in bepaalde andere gevallen mogelijks wel met een bepaalde verplichting kan worden geconfronteerd. Wil jij graag meer over te weten komen? Lees dan vooral snel verder en kom alles te weten over het afsluiten van de bootverzekering.

In welke gevallen kan een bootverzekering in Nederland toch verplicht zijn?

Er bestaat dus geen wettelijke verplichting voor het afsluiten van een bootverzekering in Nederland. Dit gezegd hebbende betekent dat niet dat er in andere situaties niet wel degelijk sprake kan zijn van een bepaalde verplichting. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de situatie waarin je, je boot wenst aan te leggen in een bepaalde haven. Ook wanneer je wenst deel te nemen aan bijvoorbeeld een bepaalde wedstrijd die wordt georganiseerd bestaat de kans dat je geconfronteerd zal worden met een bepaalde verplichting voor het afsluiten van een verzekering voor je boot. Het ontbreken van een wettelijke verplichting betekent dus niet dat je nooit een verzekering moet afsluiten.

In verschillende andere landen is de bootverzekering wel verplicht

De bootverzekering mag hier in Nederland dan wel niet verplicht zijn, in menig aantal andere landen is dat wel degelijk het geval. Je hoeft daarvoor bovendien ook helemaal niet ver te reizen, integendeel. In tal van populaire vakantielanden geldt eveneens een verplichting voor deze verzekering. Het gaat hierbij dan concreet om landen zoals bijvoorbeeld:

●  Italië;

●  Spanje;

●  Griekenland;

●  Kroatië;

Wanneer je op vakantie gaat naar één van deze vakantielanden zal je dan ook altijd in het bezit moeten zijn van een verzekering voor je boot wanneer je daar wenst te varen. Veel mensen weten dit niet waardoor ze ter plaatse met een aantal vervelende verrassingen worden geconfronteerd. Zorg ervoor dat jou dit niet overkomt. Ben jij dus met andere woorden iemand die vaak tijdens de zomer naar één van deze bestemmingen op vakantie gaat met de boot? Dan is het zeker een aanrader om ervoor te kiezen om een verzekering af te sluiten.

Wat wanneer je voor je boot een financiering hebt afgesloten?

Tot slot spreekt het voor zich dat heel wat mensen de keuze maken om een krediet aan te vragen voor de aankoop van hun boot. In dat geval moet je er rekening mee houden dat er ook door de kredietverstrekker bepaalde voorwaarden opgesteld kunnen worden. Niet zelden heeft één van deze voorwaarden betrekking tot houder zijn van een bepaalde bootverzekering. Op die manier hoopt de verzekeraar niet altijd meer zekerheid voor zichzelf, maar ook voor jou als kredietnemer te realiseren. In ieder geval, ook dan is het dus mogelijk dat het afsluiten van een verzekering voor je boot niet zo vrijblijvend is als je mogelijks in eerste instantie zou vermoeden.

Bezoek onze website om direct je verzekering af te sluiten.