beleggingstips voor beginners

Steeds meer mensen denken erover na om te beginnen met beleggen. Niet gek, omdat ‘gewoon sparen’ gezien de historisch lage spaarrente lang niet meer zo aantrekkelijk is als dat het ooit was. Denk jij er ook over na om te beginnen met beleggen? Om te beleggen is het verstandig om kennis van zaken te hebben, want als je de kennis mist, kan beleggen een groot risico zijn. In dit artikel deel ik daarom een aantal bruikbare tips. Lees vooral verder.

Beleggingstip 1: beleg met geld dat je niet meteen nodig hebt

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Dit betekent dat je het geld dat je inzet kwijt kunt raken. Om die reden is het verstandig om enkel en alleen te beleggen met geld dat je niet meteen nodig hebt. Het is verstandig om er altijd voor te zorgen om wat reserves achter de hand te houden, want stel je voor dat je wasmachine er onverhoopt mee ophoudt. Houd je naast deze reserves nog geld over? Dan kan het verstandig zijn om met dit geld te beleggen.

Beleggingstip 2: breng spreiding aan in je portfolio

Als je gaat beleggen, is het verstandig om de risico’s te spreiden. Als je namelijk al je geld op één paard wedt, ben je wel erg afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het grote schandaal omtrent het Duitse Volkswagen in 2015 waarbij het aandeel Volkswagen fors kelderde. Risico’s kun je beperken door te beleggen in verschillende aandelen en op verschillende markten.

Beleggingstip 3: beleg alleen in wat je begrijpt

Als je je kans op succes wil vergroten, is het verstandig om te beleggen in producten of bedrijven die je ‘begrijpt’ en die je interessant vindt. Als je aan die voorwaarden voldoet, is de kans groter dat je een goede blik hebt op hetgeen er met de markt gaat gebeuren. Daarnaast is het verstandig om ook gebruik te maken van de kennis van anderen. Er bestaan verschillende televisieprogramma’s, websites en tijdschriften waarin geregeld inzichten en tips voor beleggen voor beginners worden gedeeld. Doe er je voordeel mee!