Sinds de start van de economische crisis die in de Verenigde Staten in de zomer van 2007 begon, hebben mensen minder vertrouwen gekregen in geld. Dit is, omdat geld zelf eigenlijk helemaal geen waarde heeft. Daarom zijn mensen gaan zoeken naar middelen die wel uit zichzelf waarden hebben en waarvan de waarden ook constant is. Goud is hiervan een voorbeeld.

Goud

Vroeger was het gebruikelijk dat er met goud werd betaald. De munten van toen waren ook van goud, iedereen maakte wel gebruik van goud als ruilmiddel. Dit gebeurt nog steeds wel, maar in kleinere hoeveelheden. In 1933 is het betalen met gouden munten gestopt. Toen is men goud niet meer als ruilmiddel, maar als financiële zekerheid of als sieraad gaan zien. Tegenwoordig ziet men dit nog steeds als financiële zekerheid en als sieraad, maar sinds de economische crisis wordt goud ook gezien als bellegingsmiddel. De prijs van goud schommelt namelijk, dit is niet met grote pieken en dalen. Dat komt omdat er maar een bepaalde hoeveelheid goud is op de wereld. Soms wordt er nog wel eens een hoeveelheid goud gevonden, deze hoeveelheden zijn meestal niet zo groot dat het daadwerkelijk invloed heeft op de prijs van goud. Wat wel invloed heeft op de prijs van goud is de hoeveelheid mensen die het goud willen hebben. Hoe meer mensen het goud willen hebben, hoe meer het goud waard wordt. Dit heeft te maken met de schaarste van het goud, er kan namelijk niet meer goud worden gemaakt. Dit heeft als gevolg dat de prijs van het goud stijgt.

Goud kopen

Tegenwoordig kunt u overal op de wereld goud kopen. Dit kan met name op het internet en of op goud wisselkantoren. U kunt verschillende soorten goud kopen:

  • Gouden munten
  • Goudbaar 
  • Goudstaven 
  • Sieraden

De meest gebruikelijke manier om goud te kopen, is toch wel in de vorm van goudbaren en goudstaven. Dit komt omdat sieraden vaak worden gekocht voor de sier en niet voor het goud zelf. De munten worden meestal ook niet gekocht voor het goud, maar worden meestal als verzamel item gezien. Dit is echter niet altijd zo, een munt kan namelijk naar verloop van tijd meer waard worden dan een klompje goud van dezelfde waarden. Dit heeft alleen te maken met de zeldzaamheid van de munt. Goudbaren worden verkocht in kleine en in grote hoeveelheden. Het begint bij 1 gram goud en kan oplopen tot in kilo grammen. Hetzelfde geld voor goudstaven.

Slimste manier goud kopen

De beste en goedkoopste manier om goud te kopen is toch wel om je goud in goudbaren of goudstaven te kopen. Deze kan je namelijk het voordeligst inkopen. Zo heb je voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk goud. Dit is natuurlijk relatief, want als jij een gouden munt koopt, blijft deze ook zijn waarden houden net zoals een goudbaar of goudstaaf. Je koopt hem wel in voor meer, maar je kunt hem uiteindelijk ook weer voor meer geld verkopen.

Bron: Doijerkalff.nl